Waarom een inzamelingsactie
De situatie van mijn moeder en haar omstandigheden, heeft mij diep geraakt. Iedere keer als ik aan haar denk, breekt mijn hart opnieuw. Ik kan dit niet naast mij neerleggen. Dat wil ik ook niet. Ik voel mij verantwoordelijk voor haar en ik wil voor haar zorgen. Ze heeft een moeilijk leven. Dat doet mij heel veel pijn. Ik wil haar daarom helpen. Mijn familie en vrienden willen hetzelfde voor haar en spoorden mij aan om een inzamelingsactie voor haar te gaan starten.

Hoe ga ik mijn moeder helpen
Ik heb nog steeds heel goed contact met onze tolk Sergey. Ik spreek geen woord Russisch en mijn moeder Railya en tante Ravza geen woord Engels. Alle communicatie verliep dus via hem. Door het intensieve contact en de emotioneel beladen gesprekken, is Sergey een vriend van mij en van mijn Russische familie geworden. Hij wil heel graag helpen en is vanuit Nederland mijn life-line. Hij kent mijn familie, het verhaal en woont in Oeljanovsk. Vanuit daar kan hij veel betekenen voor mijn moeder en tante. Om contact te kunnen houden met tante Ravza hebben wij een mobieltje voor haar gekocht, hij hielp ons vervolgens met het afsluiten van een abonnement. Ook Sergey spreekt Ravza nog regelmatig. Hij heeft een bankrekening voor haar geopend en ging met haar mee naar de kliniek terwijl ik terug in Nederland was. Daarnaast had hij een afspraak met de beste psychiater in de omgeving Oeljanovsk gemaakt om advies te vragen rondom mijn moeder.

Daar kwam het volgende plan uit:

 

  • Mijn moeder is op haar 17e (1975) gediagnosticeerd met schizofrenie paranoïde. Ze is nooit meer weer getest. Bijna 45 jaar later, kan haar ziekte verergerd zijn waardoor ze niet goed ingesteld is op haar huidige medicatie. Een her-diagnose is dus noodzakelijk om inzicht te krijgen in haar mentale toestand. Ook omdat de kliniek ons verzoek op inzicht in haar dossiers weigert.
  • Met een recente diagnose, kan een adequaat behandelplan worden opgesteld. Mijn moeder zal niet meer beter worden, maar ik wil dat ze zo min mogelijk hinder ondervindt door haar ziekte en zich goed voelt. Ze is 27 december 61 jaar geworden en heeft al een enorm zwaar leven achter de rug. Ik wil dat ze in haar laatste fase een beter bestaan kan hebben.
  •  Volgens de psychiater kan mijn moeder, mits zij goed is ingesteld op haar medicatie en bij een maandelijks bezoek aan een psychiater, voor langere tijd bij haar zus Ravza wonen. Mijn moeder moet nu soms noodgedwongen opgenomen worden, omdat Ravza haar medicatie niet kan betalen. Daarom wil ik de medicatie voor mijn moeder gaan betalen. Dit mag geen reden zijn voor gedwongen opname.
  •  Mocht mijn moeder toch opgenomen moeten worden, dan willen wij dat ze naar een andere kliniek gaat. De psychiater had het over een kliniek in Kazan. Kazan ligt op ruim vier uur rijden van Starotimosjkino, maar deze kliniek schijnt vele malen beter te zijn vergeleken met Oeljanovsk. Aangezien mijn moeder daar dan voor langere tijd zal verblijven, is deze afstand overbrugbaar. Hier tegenover staan kosten van rond de 25 euro per dag, dat komt neer op 1750 roebel. Voor Ravza is dit onbetaalbaar en daarom wil ik haar financieel ondersteunen.

 

Ravza zelf woont in een klein huisje in Starotimosjkino en houdt haar hoofd nauwelijks boven water. Ze verdient wat bij met zelfgebreide wollen sokken. Verder heeft ze wat kippen en kalkoenen. Ze krijgt ook wat geld omdat ze mijn moeder verzorgt. Haar huisje heeft geen stromend water, centrale verwarming en sanitaire voorzieningen; op het erf staat een hokje waar in een houten plank een gat is gemaakt. In de wintermaanden vriest het er dik 20 graden. Dan is het overleven. Wanneer mijn moeder niet in de kliniek verblijft, woont ze bij tante Ravza. Ze slaapt dan op de bank of ze ligt bij tante Ravza in bed. Ze zijn gewend zo te leven, maar ik wil het makkelijker voor ze maken. Ik ben tevreden als ze in hun basisbehoeften kunnen voorzien. Volgens Sergey kost een huis in Starotimosjkino rond de 1000 euro, dit is ongeveer 75 000 roebel. Het opknappen en verbeteren van het huisje van Ravza zijn, voor Nederlandse begrippen, kleine investeringen. Een realiseerbaar project.

 

Vanuit Nederland, kan ik momenteel vrij weinig voor mijn moeder Railya en tante Ravza betekenen. Ik voel mij daar superverdrietig en machteloos over. Toen we vertrokken, hebben we Ravza een geldbedrag gegeven, zodat ze een paar maanden wat ruimer zat. Ik heb ook al mijn toiletartikelen daar achtergelaten, want ze gaan regelmatig naar een badhuis met zijn tweetjes. Als ik wist wat ik zou aantreffen, had ik mij beter voorbereid en meer spulletjes voor ze meegenomen. In de zomer ga ik terug om, samen met Sergey, mijn moeder te helpen en het huisje van Ravza te verbouwen.

Om mijn moeder en Ravza te helpen, is er geld nodig. Hierom ben ik een inzamelingsactie gestart. Ik heb een bankrekening geopend voor donaties. De opbrengst gaat naar het verbeteren van de omstandigheden voor in eerste plaats mijn moeder en daarnaast haar zus Ravza. Mijn dank is groot

Liefs, Nurija

 

 

Geld inzamelen | Doneeractie.nl

Klik op het hartje om te helpen

Contact

''Mama blijft sterk, ik ga het beter voor je maken''