Inzamelingsactie

Mijn biologische moeder Raiyla lijdt aan schizofrenie paranoïde. Op haar 17e, in 1975, is deze diagnose bij haar vastgesteld. Hierdoor heeft een groot deel van mijn moeders leven zich afgespeeld binnen de muren van psychiatrische inrichtingen. In een van deze klinieken, toen zij inmiddels 39 jaar oud was, werd ik verwekt. Mijn moeders droom kwam daarmee uit, want zij wilde een gezin om voor te zorgen. Echter heeft ze mijn vader Aleksej, na een korte liefdesrelatie, nooit meer gezien en ben ik vrijwel meteen na de geboorte van haar afgenomen. Ik werd geadopteerd en besloot, met de onvoorwaardelijke steun van mijn lieve ouders, op zoek te gaan naar mijn moeder Railya. Mijn droom ging in vervulling toen ik haar in oktober 2019 met behulp van het televisieprogramma Spoorloos vond. Op dat moment verbleef zij in een psychiatrische kliniek in Oeljanovsk. Toen ik mijn moeder daar ontmoette, brak mijn hart. Haar liefde en tegelijkertijd de onmacht voelen van haar situatie was onverdraaglijk. Ik geloofde erin dat ik haar kon helpen en jullie geloofden met mij mee. 

 

De berichtjes en donaties stroomden binnen na de uitzending van Spoorloos van 30 december 2019. Ik voelde mij zo gesteund en was vastberaden om mijn moeders leven te verbeteren.Het bedrag bleef daarnaast maar oplopen en ging ver door de 20.000 euro heen. De mogelijkheden om iets te kunnen beteken voor haar groeiden daarin mee. Het voornaamste doel was mijn moeder voor langere tijd thuis te laten wonen bij tante Ravza, die haar mantelzorgster is. Zo werd er een herdiagnose gedaan om haar psychische conditie te toetsen om aan de hand daarvan haar medicatie te bepalen. Voorheen waren de financiële middelen er niet om de medicatie te betalen waardoor mijn moeders psychische toestand vervolgens zo verslechterde dat een opname onvermijdbaar was. Inmiddels worden haar medicijnen vergoed met het geld van de inzamelingsactie en daarnaast vonden we een psychiater bereid die haar behandeld en maandelijks bezoekt. Mocht mijn moeder eerder medische zorg nodig hebben, zoals vorige week nog,  komt hij ook langs en geeft hij haar bijvoorbeeld extra medicatie. Dit zorgt ervoor, dat ze inmiddels al twee jaar achtereenvolgens thuis bij tante Ravza woont. Dit is nog nooit voor gedurende zo’n lange periode gebeurd. Dit is dan ook een mijlpaal waar ik ongelofelijk trots op ben en wat dankzij alle donaties bereikt is. 

 

Daarnaast hebben we het huisje van tante Ravza en mijn moeder opgeknapt. Zie kopje updates voor meer tekst, uitleg en foto’s van onder andere de uitbouw. Zo was er geen stromend water en dus ook geen badkamer. Een houten hokje achter het huis diende als wc. Helemaal ‘s winters, wanneer het wel dertig graden kan vriezen, lijkt mij dat geen prettig idee. Inmiddels, een uitbouw verder, is er een badkamer met douche en wc aangelegd. In diezelfde uitbouw zit nu ook de keuken en daarnaast zijn er in alle kamers radiatoren zodat het hele huis verwarmd is en blijft in plaats van alleen vlakbij de kachel. In de winter hadden ze een dagtaak aan het stoken. Denk hierbij alleen al aan het kloven van het hout wat fysiek zwaar werk voor ze is. Eigenlijk is het huisje hiermee voorzien van gas, water en licht. Voor mijn moeder en tante zorgt dit voor heel veel comfort. Nu ze ouder worden, is dat extra fijn. 

 

Er is met het geld van de inzamelingsactie heel veel bereikt en daar ben ik enorm trots op. De grootste inversteringen zijn gedaan, maar geld blijft nodig. In eerste plaats voor het betalen van medicijnen, de psychiater en andere medische zorg voor mijn moeder. We zijn ook de mogelijkheden aan het bekijken voor een kunstgebit voor haar. Haar tanden zijn vanwege de medicatie in een enorm slechte staat. Eten gaat nauwelijks en een nieuw gebit zou een enorme uitkomst zijn voor haar.

 

Daarnaast heeft het huisje een nieuw dak nodig. Het dak wat er nu op ligt is zo lek als een mandje dat dit in zijn geheel vervangen zal moeten worden. Dit is opnieuw een behoorlijk bedrag waar momenteel geen geld voor is, omdat wij het belangrijk vinden dat er een buffer is voor mijn moeder. 

 

Doneren kan via de blauwe button of op het volgende rekeningnummer dat speciaal voor mijn moeder is geopend: NL38 INGB 0797 7053 17 op naam van Mw N van Schoonhoven. 

 

Ik ben heel erg dankbaar voor het verschil dat wij samen voor mijn moeder hebben gemaakt. Ik voel mij hier enorm in gesteund. De betrokkenheid die ik ervaar is overweldigend. Zonder jullie was het gewoonweg niet mogelijk geweest. 

 

Liefs, Nur

 

 

 

    Geld inzamelen | Doneeractie.nl